Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Shadow of the Beast II

2011.10.06. 22:09 >>>> safranek >>>> RETRO, AMIGA, SEGA >>>> : 4920 : 0


Úgy tűnik, hogy nemcsak a konzolról számítógépre történő programátírás nagy üzlet, hanem a fordítottja is.
Ennek ékes bizonyítéka, hogy a PSYGNOSYS egy Amigán már jópárévvel ezelőtt nagy sikert aratott program Sega Mega CD változatát dobta piacra nemrégiben, természetesen egy kicsit feltuningolt változatban. Számomra talány, hogy miért pont a trilógia második részével kezdenek (az első részt már kiadták).

Mindenesetre nagyon jól sikerült a tuning, ami gyakorlatilag nagyon szépen megtervezett renderelt átvezető animációkból és CD-ről bejátszott beszédből áll.
Minden fontosabb helyszínre való érkezésnél valamilyen animációt játszik be a gép, amit minden alkalommal azért nem kell végignézni, – mivel egy kicsit unalmas lenne –, hanem gombnyomásra továbbléphetünk.
A másik fejlesztés a CD lehetőségeit használja ki, gyakorlatilag minden párbeszédes résznél (az összes variációs lehetőséget ideértve) a kiírt szöveget a program “felolvassa” nekünk. 
Természetesen mindegyik figurának külömböző, testreszabott hangja van.
Ezt az opciót a játék elkezdése előtt az OPTIONS menüben ki lehet kapcsolni. Ez azért bírhat jelentőséggel, mivel a hangok a lemezen egyetlen 15(!) perces track-en foglalnak helyet szép sorban egymás után, és a program valahogyan kikeresi a megfelelőt ezek közül (számomra talány hogy hogyan). Namost ez azért egy kis időbe telik. Persze nem olyan nagyon veszélyes a dolog, csak egy profi játékosnak ez időrablásnak tűnhet.
Egyébként az Amigás verzióval ellentétben előnyös, hogy ha például egy jelszót megszereztünk valakitől, akkor ezt nem kell megjegyeznünk, mivel a játék az adott felhasználási helyen ezt automatikusan használja, és nem kell begépelnünk (nincs is min).
Az OPTIONS menüben lehetőség van még a Continue-k beállítására, a hang és zene kikapcsolására, a CD-s track-ek lejátszására, valamint az irányítás beállítására.
A történet sokak számára ismert, de ez egy konzol újság és biztosan akad pár olvasó, aki nem ismeri.
Az első rész végén sikerül kiszöknünk a gonosz Zelek varázsló várából, és hősünk újra emberi alakot ölthet. Innen folytatódik a történet.
Egy kietlen pusztaságon az egyetlen fényfolt egy kis kunyhó ablakából szűrődik ki. Ez a mi otthonunk. Sajnos éppen nem vagyunk otthon, és ez a problémák fő okozója.
A gonosz Zelek nagyon megorrolt szökésünkért, ezért bosszút esküszik (mit ér az élet kaland nélkül?).
Szemet szemért – fogat fogért alapon elhatározza, hogy elrabolja csecsemőkorú testvérünket. Elgondolását tett követi. Egy szörnyű viharos éjszakán sárkány alakjában visszatér és ... 
Ezek után mi más lehetne a feladatunk, mint megtalálni Zelek-et, legyőzni és kiszabadítani elrabolt húgunkat.
A játék a szokásos Beast stílusban zajlik. Találd meg XY-t, hozd vissza neki amit kér, majd kapsz tőle valamit, ami esetleg másnak fog kelleni, vagy szerezd meg az X tárgyat és használd itt és itt stb..
A rendelkezésre álló 6(ami 5) continue még profi játékosnak is kevés lehet, hátmég egy kezdőnek. Nagy kihívást jelent a játék végigjátszása, mivel SAVE lehetőségünk sajnos nincs, pedig a hardver erre lehetőséget adna, az Amigás örökenergia cheatot pedig billentyűzet hiányában sajnos nem tudjuk még kipróbálni sem (pedig az biztos, hogy van benne).
A program valamikor 1990-ben(!) jelent meg Amigára és azóta sokat változtak az elvárások a programokkal szemben. 
Mindezek ellenére a program most is megállja a helyét, a CD-s zenei és szöveges aláfestés sokat javít rajta (és mintha a grafika is kicsit színesebb lenne?), kivitelezése már akkor is megütötte a profi szintet.

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.