Csatlakozz a közösséghez!

Készíts blog-ot,
írj kommentet,
keress barátokat,
lépj be a klubba!

> Belépés < > Regisztráció <

Sensible Soccer

2011.10.06. 22:17 >>>> safranek >>>> RETRO, AMIGA, SEGA >>>> : 4881 : 0


A Psygnosis úgy látszik megnyomta egy kicsit a konzol irányú fejlesztéseket, ennek egyik kiemelkedő darabja a SENSIBLE SOCCER Mega CD változata.
A program szinte minden hardverre elkészült, sőt létezik egy – a foci VB-re megjelentetett – Limited Edition is, amelyben az amerikai VB döntőbe jutott csapatokkal is játszhatunk.

Ismételten kiemelkedő minőségű és hangulatú CD-s zene, szépen megtervezett intró és átvezető animációk.
A főmenüben kiválaszhatjuk, hogy milyen csapatokkal szeretnénk játszani.
Az első opció a nemzeti válogatottak, a második a klubcsapatok, a harmadik pedig egy igen érdekes opció, itt fiktív nevekkel találkozhatunk.
Az Options menüpontban beállíthatjuk a meccsek időtartamát, kikapcsolhatjuk a zenét, illetve a hanghatásokat, a szezonális időjárást (tök jó térdig érő hóban focizni), a nehézségi fokozatot, valamint hogy milyen nyelven szóljon hozzánk a program. Ha a nemzeti válogatottakat választottuk, akkor a következő lehetőségeink vannak:

1. Barátságos mérkőzés.
Itt semmi tét nincs, csak a játék öröméért megy a meccs.
2. Kupamérkőzések.
Itt a kiválasztott csapatok körmérkőzéseken döntik el a győzelmet.
3. Liga.
Az előzőhöz hasonló, csak itt nem nemzeti válogatottak, hanem klubcsapatok játszanak.
4. A Világbajnoki döntő selejtező mérkőzései.
Itt az egyébként valójában kisorsolt csapatokkal tudjuk újra játszani a selejtezőket. Az ötös csoportban volt Hungary.
6. Maastricht Cup.
Európai válogatottcsapatok plusz egy-két egyéb mint Izrael, Törökország stb.
7. Edit teams.
Itt a csapatok, játékosok neveit, mezük színét stb. tudjuk megváltoztatni.
8. Vissza a főmenübe.

A klubcsapatok pont gyakorlatilag csak kettő pontban tér el az elsőtől.
Itt az Euro Szuperligában és az UEFA kupában mérhetjük össze a csapatok erejét. A legjobb a Custom Teams pont. Az előzőekhez hasonlóan itt is van két menüpont, ami más mint az első kettőnél.
Az egyik a Booby Liga, a másik pedig a Turkey Torna.
Itt aztán vannak nevek rendesen. Példaképpen felsorolnék néhányat: Zoo Animals, Ancient Gods, Toolbox FC.
A program sokoldalúságát valószínűleg nem kell bizonygatnom. Elsőként megemlíteném, hogy a játék a nemzetközi szabályok szerint megy, kivétel ebből a les hiánya. Például szabálytalanság esetén szabadrúgás, adott esetben sárga, piros lap vagy tizenegyes jár.
Az irányítás a valóságban elérhető mozgásokat jól támogat, például lehet fejelni, becsúszni, passzolni, a labdát csavarni.
A meccsek lejátszása előtt beállíthatjuk a csapat felállását (védekező vagy támadó), valamint cserélni is lehet a tartaléksorból.
A View Oppo ponttal megnézhetjük az ellenfél felállását. A csapatok közötti technikai különbségeket beépítették a programozók. Egy angol vagy német csapattal például, könnyebb játszani mint mondjuk magyarral. Egy jobb csapat játékosai gyorsabban futnak, pontosabban passzolnak, jobban helyezkednek. Vannak csapaton belül ún. klasszis játékosok is, ezek a többieknél jobban játszanak, gyorsabban futnak.
A magyar válogatottban például Détári Dömével hatalmas gólokat lőttem messziről vagy szabadrúgásból.
Ha a gép az ellenfél, akkor megfigyelhető, hogy a klasszis játékosokkal többet mozog. Pozitívumként szeretném felhozni, hogy gyakorlatilag a választható csapatok száma szab határt annak, hogy hányan is játszhatunk a programmal.
A csapatok közül kiválaszthatjuk azt, hogy melyiket irányítsa majd a gép, és hogy melyiket akarjuk majd mi irányítani. Ha nem választunk ki egy csapatot sem, akkor a gép lejátssza a meccseket.
A negatívumok között egyetlen dolgot szeretnék megemlíteni. A játékosok méretét. Kicsit kicsik a figurák. Most erre egy Sensible Soccer rajongó azzal érvelne, hogyha nagyobb figurákat használna a program, akkor nem lenne rendesen áttekinthető a pálya. Igaza van, sajnos a két dolog egymás rovására van ítélve.

Sorry, there is a glitch in the system. The webmaster has been notified of the issue.